Zgjimi herët nuk është një akt aq i thjeshtë, sidomos nëse qëndroni deri vonë natën. Veçanërisht, nëse qëndroni më vonë se ora 11:00 e natës, mund të jetë shumë e vështirë të zgjoheni rreth orës 5 ose 6 të mëngjesit. Megjithatë, një studim i Universitetit të Colorado Boulder zbuloi se ato që zgjohen më vonë në mëngjes kanë më shumë gjasa të përballen me depresionin. Studimi ishte një përpjekje e përbashkët nga Universiteti i Colorado Boulder, Divizioni i Mjekësisë në Channing Division në Brigham, Women’s Hospital në Boston. Shkencëtarët testuan rreth 32,000 femra që punonin në fushën e infermierisë, ku mosha mesatare e pjesëmarrësve ishte 55 vjeç.

Gjetjet e tyre ndriçuan një hipotezë interesante: gratë që zgjohen herët kanë më pak gjasa të vuajnë nga depresioni. Studimi mori vite të shumëfishta, pasi çdo dy vjet pjesëmarrësve iu bë një analizim mbi shëndetin e tyre. Një pjesë e arsyes për këtë studim ishte të zbulonin kohën e tyre të preferuar për të fjetur dhe kohën e tyre të preferuar për t’u zgjuar. Gjetjet zbuluan se vetëm 10% e femrave në këtë studim ishin persona “mbrëmjeje”, 37% ishin persona “të mëngjesit” dhe 57% ishin në mes. Gjetjet nuk u ndalën atje. Sipas hulumtimit, kishte një gjasë 12% -27% më të lartë që gratë që kalonin më shumë kohë në diell nuk do të zhvillonin depresion. Duket se ka një lidhje të fortë midis ekspozimit të dritës së diellit dhe lumturisë. Gratë që identifikuan si “në mes” ose si një person “mbrëmjeje” dhe të cilat gjithashtu nuk kishin shumë ekspozim ndaj diellit, kishin më shumë gjasa të zhvillonin depresionin.

Gjithashtu, gratë që gëzonin orët e mbrëmjes kishin më shumë gjasa dhe preferonin të jetonin vetëm. Ajo për të cilën po flasim është kronotipi: preferenca për pjesë të ndryshme të ditës. Dr. Celine Vetter, një nga autoret kryesore dhe kontribuese në studim, e cila gjithashtu punon në një laborator gjumi për një universitet, shpjegon çështjen më tej. Ajo beson se kronotipi është një ndikues primar në shansin e gruas për zhvillimin e depresionit. Ajo beson se sa dritë po merrni gjatë ditës ndikon në kronotipin tuaj, i cili gjithashtu luan një rol në gjasat që një grua do të ketë depresion. Është për të ardhur keq, por në botën e sotme depresioni nuk mund të injorohet si një çështje e parëndësishme, si në personin që prek, ashtu edhe në njerëzit që janë më afër tij.

Depresioni mund të jetë i vështirë për t’u identifikuar në të tjerët, veçanërisht kur ata janë në gjendje ta fshehin atë. Megjithatë, nëse kjo gjendje nuk trajtohet siç duhet, mund të çojë shpejt në probleme më serioze. Një nga trajtimet më të thjeshta dhe efektive përfshin ndryshime në stilin e jetesës, të tilla si marrja e më shumë rrezeve të diellit gjatë gjithë ditës. Ekspertët e bëjnë të qartë se bashkimi i sasisë së dritës së diellit që merrni me sasinë e duhur të gjumit do të ketë një ndikim edhe më të madh. Me fjalë të tjera, gjumi mund të jetë po aq i rëndësishëm sa ekspozimi ndaj rrezeve të diellit. Besohet se një mënyrë jetese e shëndetshme, e cila gjithashtu përfshin sasinë e duhur të stërvitjes, gjithashtu mund të ketë ndikim.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here